
Wie kent de kerstman niet Die goedige altijd "hohohoho Merry Christmas" roepende kerstman met zn mooie grijze baard, z'n mooie rode pak en z'n tover rendieren die kunnen vliegen. In de leukste en mooiste kerstfilms zie je dan ook dat hij op de Noordpool woont en daar een leger vrolijke elfs heeft wonen die allemaal even vrolijk de kerstman en kerstvrouw met van alles van dienst zijn.
De Kerstman rijdt op Kerstavond in een door rendieren getrokken arrenslee door de lucht. Hij stopt cadeautjes in klaar gehangen Kerstsokken. Je snapt dat de Kerstman, net als Sinterklaas, tot over zijn oren in het werk zit. Daarom laat hij zijn taak in een aantal landen graag door een ander uitvoeren. Er zijn overigens veel meer overeenkomsten tussen onze Goedheiligman en Santa.
De geboorte van Santa -
Nederlanders die zich in 1611 in Nieuw Amsterdam (USA) vestigden, brachten Sint Nicolaas mee als beschermheilige van het latere New York. De Amerikanen 'adopteerden' hem en langzaamaan veranderde de kerstman in Santa met zijn rendieren, arrenslee en elfjes. In 1931 liet Coca Cola een advertentie ontwerpen waarop twee kinderen flessen cola aan de Kerstman geven 'for the pause that refreshes.' Maar de Santa zoals men die tot dan toe afbeeldde, was niet bepaald leuk. De Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom ontwierp in opdracht van Coca Cola de Kerstman zoals we hem nu nog kennen: een dikke, joviale man, gekleed in rood, wit en zwart (de kleuren van Coca Cola). Tijdens de Tweede Wereldoorlog liftte Santa met Coca Cola en het Amerikaanse leger mee naar Europa.
|