Leuke kerst tips
kerst bezigheden
kerstboom
kerstboom versieren
kerstcadeaus
kerst verhuiskaarten
kerstdiner
kerstdrankjes
kersteten
kerstfeest
kerstgeschiedenis
kerstmis
kerst voorbereiden
kersttips
kerstverhaal
kerstversiering
leuke kerstplaatjes

Meer kerstcadeaus
leuke cadeautjes
kerstcadeau tips

Meer kerst tips
leuk kerstfeest
leuke kerstfeestjes
de leukste kerst tips
kerst tips
kerst paradijsje
leuke kerstkaarten
kerst feestartikelen
leuke kerst artikelen

Kerstplaatjes
kerst plaatjespret
kerstplaatjes
kerstplaatjesz
mooie kerstplaatjes
vintage kerstplaatjes
kerst plaatjes tips
leuke kerstplaatjes
kerstgedichten plaatjes
kerst tekstplaatjes
kerstplaatjes met tekst
Kerstman, alles wat je wil weten over de kerstman

Wie kent de kerstman niet

Die goedige altijd "hohohoho Merry Christmas" roepende kerstman met zn mooie grijze baard, z'n mooie rode pak en z'n tover rendieren die kunnen vliegen. In de leukste en mooiste kerstfilms zie je dan ook dat hij op de Noordpool woont en daar een leger vrolijke elfs heeft wonen die allemaal even vrolijk de kerstman en kerstvrouw met van alles van dienst zijn.

De Kerstman rijdt op Kerstavond in een door rendieren getrokken arrenslee door de lucht. Hij stopt cadeautjes in klaar gehangen Kerstsokken. Je snapt dat de Kerstman, net als Sinterklaas, tot over zijn oren in het werk zit. Daarom laat hij zijn taak in een aantal landen graag door een ander uitvoeren. Er zijn overigens veel meer overeenkomsten tussen onze Goedheiligman en Santa.

De geboorte van Santa - Nederlanders die zich in 1611 in Nieuw Amsterdam (USA) vestigden, brachten Sint Nicolaas mee als beschermheilige van het latere New York. De Amerikanen 'adopteerden' hem en langzaamaan veranderde de kerstman in Santa met zijn rendieren, arrenslee en elfjes. In 1931 liet Coca Cola een advertentie ontwerpen waarop twee kinderen flessen cola aan de Kerstman geven 'for the pause that refreshes.' Maar de Santa zoals men die tot dan toe afbeeldde, was niet bepaald leuk. De Zweedse kunstenaar Haddon Sundblom ontwierp in opdracht van Coca Cola de Kerstman zoals we hem nu nog kennen: een dikke, joviale man, gekleed in rood, wit en zwart (de kleuren van Coca Cola). Tijdens de Tweede Wereldoorlog liftte Santa met Coca Cola en het Amerikaanse leger mee naar Europa.


De kerstman over de wereld

Rusland: Hier worden de cadeautjes gebracht door Baboesjka (van die poppetjes, ja). Het verhaal gaat dat Baboesjka (grootmoeder) drie rijk geklede reizigers onderdak, eten en een warm bed gaf. Achteraf bleken het de drie wijzen te zijn die onderweg waren naar Bethlehem. Baboesjka ging hen achterna met een mand zwart brood en cadeautjes voor het kindje. Toen zij daar aankwam was iedereen echter al vertrokken. Ze legde haar giften in de kribbe en ging terug naar huis, waar zij al snel door engelen werd gehaald.

Hongarije: Op Kerstavond leggen Kerstengeltjes de cadeautjes oningepakt onder de boom.

Denemarken: Deense families worden bezocht door de Julemand en zijn Julenisser (kabouters die dol zijn op kinderen en dieren). Op Kerstavond wordt daarom een bakje zoete pap voor de deur gezet om de Julenisser gunstig te stemmen.

Duitsland: Tijdens de nachtmis brengt het Kerstkind de cadeautjes onder de Kerstboom.

home
© 1001kerst.nl - kerstman