
Het is even schikken
Voor een groter diner is een tafelschikking geen overbodige luxe. De gastheer of gastvrouw kiest een strategische plaats. Hij/zij moet het verloop van het diner goed in de gaten kunnen houden. Daarnaast moet het een plaats zijn dicht bij de keuken. Als het gastcomité uit meer dan één persoon bestaat, meng je dan tussen de gasten. Op deze manier verdeel je het gastheerschap en kun je het je gasten optimaal naar de zin maken.
Een gemengd gezelschap
In een gemengd gezelschap is het gebruikelijk om mannen en vrouwen om en om te plaatsen. Als je weet dat iemand linkshandig is, doe je die persoon plezier met een hoekplaats. Gebruik je persoonlijke inschatting bij de keuze wie je bij wie neerzet. Naambordjes in de stijl van de menukaarten maken gasten duidelijk wat de bedoeling is.
|

Hou het veilig, voorkomen is beter dan genezen
Tenslotte willen wij de veiligheid nog even benadrukken. Brandende kaarsen zijn vrijwel niet weg te denken van een Kersttafel. Plaats deze echter wel tactisch. Probeer rekening te houden met losse kledingaccessoires (sjaaltjes bijvoorbeeld), lange haren en wiebelende tafels. Ook kinderen kunnen onverwacht uit de hoek komen. Hou altijd blusmateriaal (een emmer water) gereed. Wij wensen u een mooie en gezellige Kersttafel toe!
Denk aan de kleintjes
Voor kleine gasten kun je eventueel een aparte kindertafel maken. Zonder kaarsen waarschijnlijk, maar wel met leuke kinderdecoraties. Met Kerstkleurplaten en kleurpotloden of een mooi Kerstverhaal (eventueel op cd) hou je ze tussen de gangen door bezig.
|