kerstboom, leuke feiten en weetjes over de kerstboomNog geen kerstboom gekocht? Dan heb je geluk.

Hier zijn allerlei leuke feiten te lezen over de kerstboom.

De Kerstboom is ook in de 21ste eeuw niet weg te denken uit de Nederlandse huiskamers. Toch is de Kerstboom lange tijd verguisd geweest als heidens symbool.

De blijvend groene spar versierd met lampjes of kaarsjes, staat namelijk symbool voor de terugkeer van het licht in de lente en is een overblijfsel van de Germaanse Midwinterviering.

Lampjes ellende

Een boom uitgezocht, naar huis gesleept, de kerstversiering uit de verste hoek op zolder geplukt, en eindelijk staat hij er dan: de Boom. Nu alleen nog de stekker in het stopcontact, en zie.... NIETS. In die hele slinger kerstboomlampjes zit er dus eentje los of is er eentje kapot. Wat een ellende. Met een beetje pech begeven plotsklaps alle lampjes het. Gelukkig zijn de van nu lampjes voorzien van een schakeling die ervoor zorgt dat de stroom niet verbroken wordt als één lampje stuk gaat.

Wel neemt de spanning over de resterende lampjes toe, waardoor deze sneller kapot gaan. Wanneer verschillende lampjes defect raken, neemt de spanning over de resterende lampjes zover toe dat er een kettingreactie ontstaat waarbij alle lampjes snel achter elkaar doorbranden. Om dit te voorkomen is het verstandig defecte lampjes direct te vervangen."De geschiedenis van de kerstboom

Bij veel volken die leefden voor Christus was de spar het symbool van groei en bloei en verjager van heksen en slechte geesten. Vroeger bond men sparrenboompjes hoog in de mast van een terugkerend schip, ten teken dat men met Kerst weer thuis hoopte te zijn. In de vijfde eeuw dook de spar op als Boom des Levens in mysteriespelen in Duitse kerken. Hij was behangen met appels (de zonde) en ouwel (de redding). Later werden de appels en ouwel vervangen door koekjes in allerlei vormen. In de negende eeuw verbood Karel de Grote het opzetten van een kerstboom en in de tiende eeuw deed paus Martinus II hetzelfde in Italië. Pas in de zeventiende eeuw dook de versierde spar weer in het openbaar op. De eerste versierde kerstboom was weer te bewonderen in 1605 in Straatsburg. Pas in het begin van de negentiende eeuw zette deze traditie goed door in ons land.

Makkelijk vanuit je luie stoel - Kerstboom kopen via het internet

Steeds vaker worden er kerstbomen gekocht via internet.

Vroeger was het nog de traditionele straathandel waar men zijn kerstbomen kocht.

Via internet is het al mogelijk om online je kerstboom te bestellen.

Ook neemt de verkoop via de tuincentra en grootwinkelbedrijven toe.home
© 1001kerst.nl - kerstboom, leuke kerstboom weetjes en feiten